Wanneer zijn de competitie-indelingen bekend?

(Bron: KNHB.nl)

Het is bijna zover, de vakanties lopen op het eind, het nieuwe seizoen staat voor de deur. De competities gaan weer starten. Maar wie speelt tegen wie? De competitieleiding van de KNHB verwacht uiterlijk aanstaande maandag 20 augustus de competitieprogramma’s voor het komend seizoen te publiceren. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de laatste indelingen en planningen.Wij ontvangen regelmatig vragen over het uitblijven van de schema’s. We leggen daarom graag uit hoe de competitie-indelingen en speelschema’s tot stand komen.

Schema is samenspel tussen competitieleiding en verenigingen

Het komen tot een goede indeling en competitieprogramma is een uitgebreide klus waarmee jaarlijks al in juni wordt gestart. Op dat moment worden de eerste indelingen opgesteld. Rond 1 juli deelt de competitieleiding de eerste conceptindelingen met de verenigingen. Verenigingen kunnen voorafgaande aan dit moment en op basis van de conceptindelingen ook nog verzoeken indienen. Idealiter stelt de competitieleiding daarna de definitieve indelingen op en publiceert deze.

Tijdens de zomerperiode krijgt de competitieleiding nog veel wijzigingen van clubs door. Dat komt bijvoorbeeld doordat de vereniging een team moet terugtrekken (door late opzeggingen), een extra team wil toevoegen of samenstellingen willen aanpassen. Elke wijziging heeft zijn impact op het totale schema. De competitieleiding probeert enerzijds zoveel mogelijk teams in een poule in te delen maar zorgt ook dat zo weinig mogelijk poules een vrije plek hebben. Als een vereniging bijvoorbeeld een team moet terugtrekken betekent het vaak dat er in meerdere poules moet worden geschoven. Deze wijzigingen dienen zich meestal tot begin augustus aan maar worden ook nog tot vlak voor de start van de competitie ingediend.

Wijzigingen op verzoek

Begin augustus start de competitieleiding vervolgens met het opstellen van de speelschema’s. Dit is een erg precies werk. Verenigingen hebben bijvoorbeeld een exacte gelijke thuis-uitverhouding nodig in verband met hun veldcapaciteit. Daarnaast dienen ook veel verenigingen verzoeken in zoals bijvoorbeeld het gelijktijdig thuis spelen van Heren 1 en Dames 1. Deze planning en controle neemt daarom de nodige tijd in beslag. Last minute wijzigingen op basis van verzoeken van verenigingen beïnvloeden de snelheid van het proces.

Publicatie speelschema’s

Op dit moment staat de gehele indeling nagenoeg gereed en worden de eerste competities al gepubliceerd. Uiterlijk maandag 20 augustus zullen alle competities worden gepubliceerd waardoor ze dinsdag 21 augustus zichtbaar zullen zijn in de standenmotoren op knhb.nl, hockey.nl en in de app. Overigens zijn sommige indelingen al langer bekend, zie ook het artikel Programma Bondscompetitie seizoen 2018-2019 gepubliceerd.