Scheidsrechters
westerduiven-guinness-worldrecord-team.jpg
 

Scheidsrechters

Mixed Hockeyclub Zoetermeer


1.     Scheidsrechterscommissie

De scheidsrechterscommissie is verantwoordelijk voor het indelen van alle scheidsrechters. Daarnaast is deze commissie verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van clubscheidsrechters en spelbegeleiders om daarmee voldoende continuïteit in kwantitatieve en kwalitatieve zin te waarborgen.

De wedstrijd commissie bestaat uit de volgende leden:


                       
                                 Christopher May             Twan de Bruijn

Wij zijn te bereiken per email op [email protected] of spreek ons persoonlijk aan, we staan je graag te woord! We zijn vaak op donderdag middag/avond, zaterdag en/of zondag op de club te vinden.

 

 

2.    Algemeen

•    Om elke wedstrijd te kunnen voorzien van voldoende scheidrechters,  wordt elk lid van boven de 16 ingedeeld om minimaal 4 wedstrijden per jaar fluiten

•    De scheidrechtercommissie probeert om scheidsrechters in te delen op basis van hun ervaring;

•    Naarmate scheidrechters meer ervaring hebben worden ze ingedeeld op "zwaardere” wedstrijden;

•    Uitgangspunt is dat scheidrechters voldoende kennis hebben van de spelregels nodig voor het fluiten van een wedstrijd op hun niveau;

•    Vind je fluiten best wel leuk of wil je er gewoon beter in worden, lees hieronder meer over de Clubscheidsrechter plus (CS+) opleiding;

•    Vind je fluiten "spannend”, wij kunnen op verzoek (mogelijk) begeleiding voor je regelen om je door die eerste wedstrijden heen te helpen.

•    Belangrijkste instrument van elke scheidsrechter, de fluit. Hoe blaas je daar eigenlijk op: de "Sunflower seed" methode


3.    Opleiding

Iedereen vindt het fijn om gefloten te worden door een goede scheidsrechter. Een goede scheidsrechter ben je niet vanzelf! Het is net als hockey, als je oefent zal je steeds beter worden. (Basis) kennis van de regels is de eerste stap in de richting van een goede scheidsrechter. Daarom organiseert de Westerduiven jaarlijks een aantal scheidsrechters opleidingen voor verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Hieronder een overzicht van het aanbod. Voor de meeste opleidingen zal je automatisch een uitnodiging ontvangen, voor sommige kan je jezelf opgeven.

•    Opleiding spel begeleiding 13/14-jarigen
Opleiding tot spel begeleider van de F- en E- jeugd. Aan het einde van de opleiding kan je het 6-tal hockey van de jongste jeugd begeleiden. Plezier in het spel is belangrijker dan het precies toepassen van alle regels, zolang de bal en stick laag blijven en het spel maar niet gevaarlijk wordt.

•    Opleiding Club Scheidrechter voor 15/16-jarigen en Senioren
Dit is de standaard opleiding tot clubscheidsrechter. De opleiding wordt bij de Westerduiven net als bij elke andere Nederlandse hockeyclub gegeven. De opleiding bestaat uit een deel zelfstudie (spelregels) en een avond gezamenlijk in het clubhuis waar naast spelregels ook spelsituaties en het "managen” van een wedstrijd aan bod komen.  De opleiding wordt afgesloten met een landelijk digitaal KNHB-examen. Als je slaagt krijg je je "kaart” en ben je een officiële club scheidsrechter en mag je in principe alle wedstrijden op de club fluiten, van de D-jeugd t/m  Heren 1.

•    Spelregel cursus voor ouders
Vaak staan ouders op zaterdag geleund op het hek te kijken naar de wedstrijden van hun kinderen en vragen zich dan verwonderd af hoe het toch zit met de regels. Waarom wordt er de ene keer wel gefloten, en de andere keer weer niet. Voor ouders die zich dat afvragen worden er spelregel cursussen geven. Doel is om op een leuke manier in 1 a 2 avonden de belangrijkste hockey regels onder de knie te krijgen, zodat er ‘s avonds mee gediscussieerd kan worden of die strafcorner nu terecht
was of niet.

•    Club Scheidsrechters Plus (CS+) cursus voor club scheidrechters
De CS+ opleiding is een vervolg op de Club scheidrechter opleiding. De cursus wordt sinds kort elk jaar gegeven voor scheidrechters die graag beter willen leren fluiten. Iedereen met een scheidsrechterskaart kan deze vervolgcursus volgen. Als je vragen of interesse hebt, laat het ons (scheidsrechterscommissie) weten, dan zullen we de opties met je doornemen. Doel van deze opleidingen is om het fluit niveau van de scheidrechters van Westerduiven te verhogen.  Naast een aantal avonden waar aan de hand van filmpjes spelregels en spelsituaties worden besproken, worden de scheidsrechters tijdens de cursus (intensief) begeleid, en zullen zij meer wedstrijden fluiten met het snelle spel (A-jeugd en Heren). De cursus wordt afgesloten met een examen in de vorm van een beoordeling door een bondsscheidsrechter. Indien geslaagd, krijgt de cursist de CS+ kaart en het groene CS+ scheidsrechtershirt.

Niveau
Iedereen met een "kaart” mag in principe alle wedstrijden op de club fluiten. Toch zal je als beginnende scheids niet echt gelukkig worden als je tijdens je eerste wedstrijd op de zondag ingedeeld wordt om Heren 1 te fluiten. Het is voor iedereen prettiger als een dergelijke wedstrijd wordt opgepakt door iemand die al vaker met een fluit op het veld heeft gestaan.
Daarom maken we gebruik van een classificatiesysteem voor scheidrechters. De bedoeling van dit systeem is om ervoor te zorgen dat iedereen wordt ingedeeld voor wedstrijden die hij of zij ook aankan.
Het systeem heeft 5 niveaus, waarbij beginnende scheidsrechters niveau 5 hebben, en scheidrechters met veel ervaring en/of een afgeronde CS+ opleiding niveau 1. De indeling in deze 5 niveaus is geen exacte wetenschap, maar wel een goede leidraad. Hoe hoger je niveau, des te meer regels je geacht wordt toe te passen. Bijvoorbeeld: Een beginnende scheidsrechter zal bij een opzettelijke overtreding in de cirkel niet snel een strafbal toekennen. Van een niveau 1 scheidrechter wordt dit zeker wel verwacht. Als je meer wedstrijden hebt gefloten, gaat het je gemakkelijker af omdat je meer ervaring hebt.
Opmerking: het is de bedoeling dat scheidrechters alle regels toepassen. Echter is de kans klein dat dit ook daadwerkelijk altijd gebeurt. Veel heeft te maken met ervaring en zelfvertrouwen van de betreffende scheidsrechter.
Onderstaand overzicht toont de verschillende niveaus en laat zien welke regels en handelingen we van jou verwachten tijdens jouw wedstrijden als scheidsrechter. Mocht je je niet zeker voelen of heb je vragen over spelregels en/of spelsituaties, stuur ons een email of spreek ons aan als je ons ziet op de club, wij helpen je graag.


 

 

Niveau

Teams kunnen fluiten

Toepassing spelregels *1   *2

Niveau 5

E/F D8

·       In staat zijn een 6-tal wedstrijd te kunnen begeleiden (is wat anders dan scheidsrechter zijn)

·       Laten zien kennis te hebben van de afwijkende regels van het 6-tal hockey

·       Laten zien kennis te hebben van gevaarlijk spel situaties (gevaarlijke bal, hoge sticks)

·       Goal als bal volledig over de doellijn is geweest

Niveau 4

D8 & B/C

Aanvullend op bovenstaande:

·       Fluiten voor Shoot

·       Laten zien kennis te hebben van de juiste positie en looplijnen

·       Laten zien kennis te hebben van hakken (vaak te herkennen aan "kletsende” sticks)

·       Laten zien kennis te hebben van duwen

·       Laten zien kennis te hebben van gevaarlijke spelsituaties (bijvoorbeeld bal boven de knie bij een tegenstander, hoge stick, etc.)

·       Strafcorner bij onopzettelijk overtreding in de cirkel

·       Strafcorner bij opzettelijk over de achterlijn spelen van de bal

·       Laten zien kennis te hebben van de scheidsrechters gebaren

Niveau 3

B/C

Aanvullend op bovenstaande:

·       Structureel toepassen van de juiste positie en looplijnen

·       Structureel fluiten voor hakken (vaak te herkennen aan "kletsende” sticks)

·       Bij aanvallende vrije slag in het 23 meter gebied: Fluiten voor een overtreding indien de bal geen 5 meter heeft gerold of is aangeraakt door een tegenstander voordat hij de cirkel in gaat.

·       Structureel fluiten voor duwen

·       Lange corner/uitslag geven bij strafcorner die niet buiten de cirkel is geweest en daarna over de achter/goal lijn gaat

·       Strafcorner geven bij geen afstand houden binnen 23 meter gebied

·       Strafcorner laten uitspelen als helft/wedstrijd is afgelopen

·       Laten zien kennis te hebben van de 5m regel bij nemen en ontvangen van scoops

·       Groene kaart bij negeren eerdere waarschuwingen

·       Kennis en toepassen van de scheidsrechters gebaren

·       Gele kaart (5 min) bij in herhaling vallen van verbale overtredingen

Niveau 2

D2, A2, A3

Aanvullend op bovenstaande:

·       Structureel fluiten voor gevaarlijk spel (gevaarlijke bal, hoge sticks)

·       Structureel fluiten voor afhouden

·       Juist inschatten van gevaarlijke bal/rebound van de keeper

·       Straf push bij opzettelijke overtreding in de cirkel

·       Structureel toepassen 5m regel bij nemen en ontvangen van scoops

·       Gele kaart bij verbale en/of fysieke overtredingen

·       Gele kaart (10 minuten) bij fysieke overtreding waarbij slachtoffer ten val kwam

·       Rode kaart bij herhaaldelijk fysieke overtredingen, taal gebruik, negeren eerdere waarschuwingen

·       Juist toepassen van de gebaren

Niveau 1

Vet A, B, A1, D1, H1, H2

Aanvullend op bovenstaande

·       Lastige wedstrijden op goede manier weten te "managen”

*1 Opm.: Vanuit de scheidsrechterscommissie is de verleiding groot om te veel regels op de beginnende niveaus toe te kennen. Dit werkt averechts, het is drempelverhogend en zal het zelfvertrouwen ondermijnen. De doelen moeten haalbaar en reëel zijn om op die manier een boost te geven aan het zelfvertrouwen. Tevens kan dit overzicht helpen om de regels die wij als club belangrijk vinden extra te benadrukken

*2 Opm.: Elke scheidsrechter mag tijdens zijn wedstrijd alle KNHB-hockey spelregels toepassen ongeacht dit overzicht en/of zijn/haar niveau. De KNHB-spelregels zijn altijd leidend. Dit overzicht is alleen een leidraad voor de regels die een scheidsrechter van een bepaald niveau geacht wordt toe te kunnen passen. Dit overzicht is niet compleet en/of leidend, en heeft ook niet de intentie om dit te zijn.
 


4. Begeleiding

Mocht je fluiten "spannend” vinden of mocht je beter willen leren fluiten, dan kan je contact met ons opnemen via email en proberen we een begeleider voor je te organiseren. De begeleider zal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd de twee geheime tips met je doornemen:

1.    HARD fluiten (veel lucht door je fluit blazen in een korte tijd, te hard fluiten bestaat namelijk niet, te zacht fluiten zeker wel en komt nog steeds veel voor).

2.    Direct zelfverzekerd met je arm volledig gestrekt de richting aangeven (maakt niet uit of je wel of niet zeker bent, doen alsof werkt altijd heel goed), dan zien de coaches hoe zij hun teams moeten opstellen.
Daarnaast zal de begeleider tijdens de wedstrijd vanaf de zijlijn toekijken en indien mogelijk je voorzien van feedback. De minuten tussen de kwarten zijn hiervoor goed geschikt, je zal hierdoor een stuk zelfverzekerder de rest van de wedsrijd in gaan.
We zijn bezig om deze scheidsrechter begeleiding nieuw leven in te blazen, totdat dit voor elkaar is gaan we ons best doen om iets voor je te regelen. Momenteel is er een te kort aan begeleiders, dus we kunnen niet garanderen dat het ook altijd gaat lukken.


 

5. Scheidsrechter toewijzing bij MHC de WesterDuiven

Indeling van de fluitbeurten wordt indien mogelijk drie weken voorafgaand aan de wedstrijd bekend gemaakt via de website van MHC de Westerduiven. De indeling van fluitbeurten wordt via de mail gecommuniceerd.
Op de donderdag voorafgaande aan de te fluiten wedstrijd krijgen de scheidsrechters/spelbegeleiders voor dat weekend een herinneringsmail.
Wanneer een aangewezen scheidsrechter/spelbegeleider niet kan fluiten, regelt hij/zij ten alle tijden zelf een vervanger.  Hoe een vervanger te vinden:
•    Begin op tijd, dus niet op vrijdag avond
•    Vraag het binnen je team (bij de start van een training?)
•    Vraag het aan de teams die naast je trainen
•    Vraag het aan hockeyers die je kent van school
•    Vraag het persoonlijk, stuur geen berichten in groepsapps, dit werkt namelijk 9 van de10 keer niet


Scheidsrechter/spelbegeleider meldt zich minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd bij de Commissaris van de Dag (CvdD). De CvdD bevindt zich meestal in de buurt van de bar en draagt vaak een blauw T-shirt met "Commissaris van de Dag”. De CvdD verwacht je bezoekje en zal je helpen met vinden van een geel T-shirt of jas. Ben je je eigen fluit kwijt dan kan de CvdD een vervanger regelen, wel terug brengen. Mocht je de CvdD niet kunnen vinden, kan je altijd aan een bar medewerker vragen.


6. Spelregels

Veel scheidsrechters hebben het idee dat ze niet alle regels kennen. Een goed bewaard geheim is dat zelfs de meest ervaren scheidsrechters situaties meemaken waarvan ze naderhand denken; "Dat zoeken we voor de zekerheid nog even op”. Dat komt mooi uit, hieronder vind je de links naar de spelregels van de meest gangbare spelvormen.
Je kan je teamgenoten natuurlijk ook vragen hoe zij een bepaalde situatie zouden beoordelen. Als je ze een dergelijke vraag stelt, zal je zien dat het ook voor hen niet altijd makkelijk is om de regels op een juiste manier te interpreteren en toe te passen.


Het is soms moeilijk om in een halve seconde te moeten beslissen of iets een overtreding is of niet. Spelrel kennis is handig, maar elke situatie is weer anders. De KNHB heeft hierom een afspeellijst gemaakt op Youtube met een heel aantal spelsituaties met daarbij het commentaar waarom het soms wel en soms juist geen overtreding is. 

Youtube KNHB Spelsituaties : Youtube KNHB Spelregel filmpjes

 

7. Spelvormen

De volgende spelvormen zijn het belangrijkst voor de Westerduiven:

Jongste jeugd
3-tal veldhockey
6-tal veldhockey
8-tal veldhockey
Zaalhockey jongste jeugd

Jeugd, Heren & Veteranen
8-tal hockey
11-tal hockey
Veldhockey – D/B/C/A/H/Veteranen
Zaalhockey – D/B/C/A/H/Veteranen

Link naar spelregels

We linken liever niet direct naar de documenten met spelregels op de site van de KNHB (deep links) omdat deze documenten regelmatig ge-update worden en dan werken deze deep links niet meer. Daarom ga je via de link hieronder naar de algemene KNHB spelregels pagina, en kan je de spelregels die jij wilt lezen, daar vrij gemakkelijk vinden.
https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

Voor beginnende scheidsrechters de spelregels van de jongste jeugd op 1 A-4tje:
Zoek in de paragraaf met de Spelregels Jongste jeugd naar "Handout”  
Opmerking: Bij E/F Westerduiven gebruiken we geen digitaal wedstrijdformulier.

Algemene scheidrechters pagina van de KNHB:
https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters